Laatste nieuws

Save the date: PO-VO Ontmoeting "Stop...en door"

12-06-2024 Lees meer..

Save the date: Presentatie 'Maatwerk bij begaafdheid, wat mag en kan?'

11-06-2024 Lees meer..
Meer nieuws

TOS – ‘Ruis op de lijn’

19-06-2023

Het mogen beleven wat het inhoudt om als leerling TOS-problematiek te hebben, dat is wat de deelnemers meemaakten tijdens de TOS-middag voor De Academie. Wat doet het met je wanneer je ongeveer 60% – 80% van een tekst begrijpt? Wat gebeurt er wanneer de uitleg niet, later, of anders binnenkomt? Kun je het dan als leerling nog volhouden op te letten, geconcentreerd te zijn?

Bij TOS verwerken de hersenen minder goed de taal, waardoor het kind moeite heeft met het verwerken of begrijpen van de taal. Wanneer de taalontwikkeling hapert liggen er ook sociaal-emotionele problematiek op de loer. TOS gaat daarom niet alleen over taal.

Naast het beleven werd er ook stevig ingezet op begeleidingstips; niet alleen goed voor de leerling met TOS, maar ook zeker heel waardevol voor alle leerlingen. Het begint bij besef, dit is er elke dag. Er is meer nodig om nieuwe woorden te leren (context en beelden), duidelijkheid vooraf is belangrijk, net als het bewust omgaan met korte zinnen en het besef dat er veel prikkelgevoeligheid is.

Caroline Kolstee van Kentalis zorgde voor een boeiende en inzicht gevende middag met directe tools voor de volgende dag in eigen school.